Nehodnotím kávu, jestli je dobrá nebo špatná, protože vím, že co nechutná mně, druhý miluje.

Mám dva velké koníčky, kávu na filtr a WordPress. Spojil jsem proto tyto dvě věci dohromady a vytvořil pro Vás tyto stránky. Rád bych tímto projektem pomohl jak pražírnám v jejich těžkém boji s kávou ze supermarketu, tak zároveň lidem, kteří mají o kvalitní kávu zájem.

Věděli jste, že se u nás ročně prodá asi 20000 tun kávy? Největší část z toho je káva mletá. Zabírá téměř polovinu celkového množství. Druhá je káva instantní se čtvrtinovým podílem. Což je pro mě asi nejméně pochopitelné a v její spotřebě na osobu jsme na prvním místě v Evropě. Malou částí jsou kávové kapsle a speciality. Na zrnkovou kávu tak připadne jen pouhá desetina.

Já chápu, že je to převážně o ceně, ale tak jak se situace zlepšuje v kvalitě potravin, tak i u kávy začínají lidé dávat čím dál více přednost kvalitní kávě.

Rád bych Vám proto tímto projektem pomohl najít jak kvalitní kávu, tak zároveň i přijatelnou cenu.
Pražíren a kvalitní kávy ale stále přibývá a je jich tolik, že není v mích možnostech ochutnat všechny. Zároveň vzrůstá i počet lidí co mají zájem o lepší kávu, proto budu rád za Vaše zkušenosti a hodnocení u pražíren. Pomůžete tím ostatním, a naopak někdo může pomoci Vám.
Pokud je pražírna v GoogleMaps nebo Mapy.cz najdete ji i v mých MAPÁCH PRAŽÍREN. Zároveň je tento odkaz i v detailu pražírny v seznamu. Hodnocení z těchto portálů Vám může taky pomoci v rozhodování.

Údaje uvedené v SEZNAMU PRAŽÍREN jsem čerpal z dostupných informací nebo přímo z pražíren. Není ale vždy možno zaručit, že se jedná například o výběrovou kávu, i když to pražírna u kávy uvádí. Že tomu tak není, může naznačit například absence cuppingového skóre nebo lokalita ze které je káva.
Zároveň stupeň pražení je převážně pouze subjektivní a světlé pražení nemusí být pro všechny stejné.
Není žádná mezinárodně uznávaná norma, jak by měl který stupeň vypadat. Ten, kdo praží stále tmavě a náhodou o pár vteřin ubere už bude tvrdit, že to má světlé.
Ať přijedete do Itálie, Německa, Finska, světlé pražení bude pokaždé jiné. A stejné to je i u nás. Pražírna od pražírny.

Pro srovnání, jak by asi pražení mělo vypadat uvádím v příspěvku STUPNĚ PRAŽENÍ KÁVY.

Já upřednostňuji ovocné kávy a filtr. Podle toho je ovlivněno i mé hodnocení u pražíren, ale zdržuji se špatného hodnocení tmavého pražení, protože vím, že i tato káva má své milovníky a je jich mnoho.
Pokud by Vás zajímalo, jak ještě více dotáhnout k dokonalosti svůj recept na filtr, podívejte se na příspěvek JAK OVLIVNIT EXTRAKCI U FILTROVANÉ KÁVY. Třeba Vám napoví, co ještě změnit.

Doufám, že Vám budou stránky přínosem a naleznete na nich mnoho zajímavého. Pokud Vám tu stále něco chybí, staňte se i Vy tvůrcem a pošlete mi Vaše návrhy, případně se staňte moderátory stránek.

JAREK